The University of Cambridge, Gonville and Caius

 

The Senior Parlour room is set in Gonville Court, of which stand the college’s oldest buildings erected on the site in 1353, although it was remodelled in the 18th and 19th centuries. We were appointed to restore and refurbish this lovely grade I listed 18th century traditional panelled room. The role included designing a new lighting strategy, incorporating two new crystal chandeliers to tie in with existing cut glass wall sconces. This was supplemented by recessed frameless downlights which virtually disappear.  A cool grey wall colour was chosen from a selection of historic paints to reflect the lead in the chandeliers. We carefully redesigned the window seat to incorporate a woven bronze metal grill to allow the heating to circulate.
The college engaged us to explore sympathetic secondary glazing options, for the Grade I listed Cockerell Building that was built between 1837 and 1842. It houses a library of rare and expensive books and the design was to add a measure of security and to aid in heat retention. We explored several options in bronze, to compliment the oak and bronze original windows.